Life Coaching στη σημερινή Ελλάδα

steps

Η Φάνια Παλληκαράκη μας εξηγεί.. “Δεν πρόκειται για ένα είδος life-style. Είναι μία πρόσκληση να μάθουμε να βρίσκουμε διεξόδους και να δημιουργούμε επιλογές για τον εαυτό μας.”

Η Φάνια Παλληκαράκη σπούδασε Επικοινωνία, Οργανωτική Ψυχολογία και Μετάφραση. Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με το Cultural Management ευρωπαϊκών οργανισμών, και συνεργάστηκε με νέους freelance καλλιτέχνες από την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Σουηδία. Μέχρι πρόσφατα ζούσε στις Βρυξέλλες, ενώ τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και είναι ο άνθρωπος που έχει “αναλάβει” να μας μάθει να δημιουργούμε απλές λύσεις, απλά, ως επικεφαλής του Solution Focus. Μας εξηγεί:

Μιλήστε μας λίγο για εσάς.. Ποια είναι η Φάνια Παλληκαράκη;

Γεννήθηκα στο Βέλγιο. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχω κάνει διψήφιο αριθμό μετακομίσεων. Αγαπάω τα ταξίδια (όπως όλοι) και οι δύο τελευταίες μεγάλες ανακαλύψεις μου είναι το kitesurfing και το playback theatre. Εκείνο που θα μου άρεσε να καταφέρω κάποια στιγμή, θα ήταν να συνδυάσω τη δουλειά μου με το σύγχρονο χορό και το θέατρο και να ταξιδέψω έτσι σε όλο τον κόσμο, κάνοντας κάτι που ακόμα (!) δεν ξέρω τι θα είναι…

Και τι ακριβώς είναι το Solution Focus;

Είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να μάθουμε να αξιοποιούμε σκέψεις, εμπειρίες και λέξεις (sic!) ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Βασίζεται σε μια σύντομη και απλή διαδικασία με άξονα το διάλογο με έναν κατάλληλα εκπαιδευμένο επαγγελματία. Ξεκίνησε ως πεδίο έρευνας στα όρια φιλοσοφίας και ψυχολογίας με στοιχεία από τη θεωρία του χάους, τα cybernetics και το πεδίο της επικοινωνίας. Σήμερα όλη η ουσία της γνώσης που αποκτήθηκε, προσφέρεται με τρόπο που να είναι κατανοητός από όλους.

Στην ουσία μιλάμε για υπηρεσίες life coaching, έτσι; Εξηγείστε μας την έννοια του life coaching.

Coaching σημαίνει ότι δύο άνθρωποι – ο coach και ο πελάτης – συνεργάζονται, με σκοπό ο πελάτης να ξεκαθαρίσει τους στόχους του και να προκαλέσει αλλαγές είτε σε προσωπικό επίπεδο (life coaching) είτε σε επαγγελματικό επίπεδο (business coaching).

Και ποια η διαφορά του coaching από την ψυχανάλυση, με την οποία έχω την εντύπωση ότι τείνει να το μπερδεύει ο κόσμος;

To coaching δεν έχει σε καμία περίπτωση ψυχαναλυτικό ή ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Δεν αναλύει ούτε το παρελθόν ούτε τα συναισθήματα του πελάτη. Προσφέρει πρακτικά εργαλεία που τον διευκολύνουν να σχεδιάσει το μέλλον και να περάσει στη δράση. Αν η ψυχανάλυση ή η ψυχοθεραπεία αναζητούν το πώς διαμορφώσαμε στο παρελθόν τον εαυτό που έχουμε σήμερα, το coaching αναζητά πώς – με τον εαυτό που έχουμε σήμερα – θα διαμορφώσουμε τα πράγματα στο μέλλον.

Θα σας έχουν τύχει όμως φαντάζομαι περιπτώσεις πελατών που έχουν μπερδέψει τις έννοιες. Τι κάνετε σε αυτή τη περίπτωση;

Φροντίζω πάντα να κάνω ξεκάθαρο εξαρχής το πώς δουλεύω. Παρόλα αυτά, μία φορά κάποιος επέμενε να περιγράψει το πρόβλημά του και χρειάστηκε να τον διακόψω. Έχουμε 60 λεπτά στη διάθεσή μας. Αν τα αφιερώσουμε στο πρόβλημα τότε πότε θα βρούμε τη λύση;

Εσείς πώς αποφασίσατε να στραφείτε σε αυτόν τον τομέα; Ποια ήταν η αφορμή;

Πριν κάποια χρόνια είχα μείνει για ένα διάστημα χωρίς σταθερή δουλειά. Ήταν μία δυσάρεστη περίοδος και έψαχνα να βρω τρόπο για να βγω από αυτή την κατάσταση. Αυτή ήταν η αφορμή για να αλλάξω πορεία, με αποτέλεσμα να ανακαλύψω πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα. Είναι απλό. Αλλά δεν είναι αυτονόητο. Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε περίπλοκα. Ακολουθώντας αυτό το δρόμο επαγγελματικά, προσπαθώ να μεταφέρω και σε άλλους όσα έμαθα. Εκπαιδεύτηκα στο Solution Focus από έναν κορυφαίο επαγγελματία του χώρου, κάτι που θεωρώ μεγάλη τύχη, και σήμερα είμαι Accredited Certified Coach από το International Coach Federation (ICF), τον Διεθνή Οργανισμό που ασχολείται με την έρευνα, την εξέλιξη και τη διάδοση του coaching.

Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσασταν μικρή;

Όταν ήμουν μικρή, ήθελα να γίνω συγγραφέας. Αλλά μου είπαν ότι οι συγγραφείς «πεθαίνουν στην ψάθα» κι έτσι απέρριψα αυτή την προοπτική. Μετά αποφάσισα να γίνω ψυχολόγος και στη συνέχεια σκηνοθέτης. Τελικά δεν έγινα τίποτα από όλα αυτά, αλλά μου έμεινε πολύ υλικό από τα όνειρα που έχω κάνει κι αυτό με βοηθάει στα πάνω και στα κάτω, τα δικά μου ή των φίλων μου.

Βοηθούσατε δηλαδή ανέκαθεν τους φίλους σας στα προβλήματα τους.

Εκείνοι λένε ότι τους βοηθάω να δουν τα πράγματα πιο θετικά. Εγώ πάλι νομίζω ότι απλά τους αρέσει που τους ακούω με τις ώρες, αφού στο τέλος ο καθένας ό,τι θέλει κάνει κι αυτό είναι από μόνο του θετικό.

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που απευθύνονται σε εσάς; Τι είδους περιπτώσεις λύνονται συνήθως μέσα από τη διαδικασία του life coaching;

Οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω δεν έχουν συγκεκριμένο προφίλ ως προς την ηλικία ή το επάγγελμα. Τα κοινά χαρακτηριστικά τους αφορούν κυρίως στις ποιότητές τους ως άτομα. Είναι ανεξάρτητοι, στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η συνεργασία μας αφορά σε στόχους, λύσεις ή αλλαγές που είναι σημαντικά για αυτούς είτε επαγγελματικά (ένα νέο ξεκίνημα, καλύτερο κλίμα στη δουλειά) είτε προσωπικά (μια σχέση, μια απόφαση όπως η μετακόμιση στο εξωτερικό, ένα θέμα υγείας που ταράζει τις ισορροπίες), είτε λιγότερο συγκεκριμένους στόχους όπως το να βάλουν τις σκέψεις τους σε σειρά, να καταλάβουν τι θέλουν, να πάψουν να νιώθουν εγκλωβισμένοι.

Ποια είναι δηλαδή η διαδικασία που ακολουθείται από μέρους σας ώστε να «βρεθεί η λύση»;

Φανταστείτε ότι θέλετε να σχεδιάσετε ένα project plan αλλά αυτή τη φορά το project σχετίζεται με εσάς, τις ιδέες σας, τα όνειρά σας, τη ζωή σας. Χρειάζεστε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Τι θέλω να κάνω από εδώ και πέρα; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Πώς θα πετύχω αυτό που θέλω; Πώς θα είμαι ευχαριστημένος;». Ο δικός μου ρόλος είναι να προσφέρω τις κατάλληλες ερωτήσεις. Δεν ερμηνεύω, δεν συμβουλεύω, δεν αξιολογώ. Εμπιστεύομαι ότι ο άνθρωπος που έχω απέναντί μου γνωρίζει ποιο είναι το καλύτερο γι’αυτόν. Και πάντα εντυπωσιάζομαι από τις ιδέες που κατεβάζουν οι άνθρωποι για να διευκολύνουν τον εαυτό τους. Κάποια φορά, δούλευα με έναν νεαρό σχετικά με το κάπνισμα. Κατέληξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το κόψει, θα ήταν να το αυξήσει για ένα διάστημα. Αμφιβάλλω εάν θα μπορούσε κανείς ειδικός να του προσφέρει αυτή τη συμβουλή. Κι όμως. Για εκείνον, αυτό ήταν που λειτούργησε.

Πείτε μας, τι είδους λύσεις αναζητούν σήμερα οι Έλληνες, εν καιρώ κρίσης;

Η εντύπωσή μου είναι ότι εκείνο που ενδιαφέρει πολλούς ανθρώπους σήμερα είναι να ενισχύσουν την αισιοδοξία που ήδη νιώθουν. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, φαίνεται ότι το τοπίο της κρίσης λειτουργεί σαν μία πρόκληση για να παραμείνουν πιστοί στην θετική τους σκέψη. Θέλουν να ξέρουν ότι – ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές – θα βρίσκουν μέσα τους τη σιγουριά ότι θα τα καταφέρουν. Είναι σαν ένα προσωπικό στοίχημα ότι θα έχουν καθαρό μυαλό και ότι θα βγάλουν προς τα έξω τον καλύτερό τους εαυτό για να τον μοιραστούν με όσους  – όπως κι οι ίδιοι – είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν πέρα από κάθε εμπόδιο. Με τα λίγα, πολλά ή αρκετά που έχουν, ξέρουν ή μπορούν.

Όμως οι άνθρωποι γενικά, και ακόμα πιο πολύ ίσως στη χώρα μας, δεν διστάζουν κάπως να ζητήσουν βοήθεια; Είτε ψυχολογική είτε έστω και πρακτική..

Έτσι είναι, ναι. Το πιο συχνό επιχείρημα είναι ότι «το πρόβλημά μου είναι περίπλοκο, έχω δοκιμάσει τα πάντα, αφού δεν μπορώ να το λύσω εγώ, δεν μπορεί κανείς». Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Υπάρχει όμως και γνώση που έχει πλέον κατακτηθεί για να μπορεί ο άνθρωπος να αντιμετωπίζει ακόμα και σύνθετες καταστάσεις. Γι” αυτό, δεν βλέπω το coaching σαν βοήθεια, αλλά σαν μία διαδικασία μάθησης. Από την άλλη μεριά, περισσότεροι άνθρωποι από όσοι νομίζουμε επιλέγουν να δουλέψουν με τον εαυτό τους. Όμως λίγοι το ομολογούν. Οι υπόλοιποι το φυλάνε σαν ένα μικρό τους μυστικό.

Φαντάζομαι ότι έχετε αντιμετωπίσει αυτού του είδους τον δισταγμό. Πώς ξεπερνάτε αυτόν τον σκόπελο στη δουλειά σας;

Φυσικά τον έχω αντιμετωπίσει και το θεωρώ λογικό. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι το coaching  και ακόμα λιγότεροι το έχουν δοκιμάσει, με εξαίρεση τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας δεν γνωρίζουν τα οφέλη του και αυτό δικαιολογεί το δισταγμό. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση και  – όπως και να το κάνουμε – είναι και αυτό μέρος της δουλειάς μου.

Είναι λοιπόν οι Έλληνες »έτοιμοι» για μία τέτοιου είδους υπηρεσία; Δεν αντιμετωπίζεται το life coaching  σαν κάτι εξεζητημένο και…ξενόφερτο; Ακόμα ίσως και σαν μία «πολυτέλεια»;

Νομίζω ότι εκείνο που αντιλαμβάνεται κανείς σαν «πολυτέλεια» δεν είναι το αποτέλεσμα αλλά η διαδικασία. Κανείς δεν θα δίσταζε να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη. Αλλά πολλοί θα δίσταζαν να κάνουν μια μικρή επένδυση σε χρόνο και χρήμα γι’αυτό το σκοπό. Είναι παράξενο. Όσον αφορά στο ότι είναι «ξενόφερτο» αυτό δεν είναι υποχρεωτικά κακό. Δεν είναι πρόταση για ένα νέο life-style. Είναι μία πρόσκληση για να μάθουμε κάτι που σήμερα είναι απαραίτητο: Nα βρίσκουμε διεξόδους και να δημιουργούμε περισσότερες επιλογές για τον εαυτό μας.

Συνέντευξη στην Άλκηστη Γεωργίου.

Δημοσίευση: 13/03/2014

Logo design: Y. Maraziotis & A. Papaleonida | Web design & Development: Innoweb