Life Coaching: Μάθημα Ζωής*

-Μέχρι λίγα χρόνια πριν, το life coaching ήταν κάτι …εξωτικό για την Ελλάδα. Σήμερα βλέπουμε όμως ότι ολοένα περισσότεροι Ελληνες επωφελούνται από τις δυνατότητες που δημιουργεί. Κατά την άποψή σας, η οικονομική κρίση έχει εντείνει ή έχει αποδυναμώσει αυτή την τάση; Γιατί;

Το coaching είναι ένας τρόπος για να φροντίζουμε τον εαυτό μας όταν συναντάμε δυσκολίες και είναι μοναδικός ως προς την ταχύτητα με την οποία φέρνει αποτελέσματα. Πιθανότατα, αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο συνεχώς αυξάνεται το ενδιαφέρον στη χώρα μας, όπου αναζητούμε λύσεις επειγόντως. Μας δίνει ώθηση να δούμε πέρα από τα εμπόδια και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, είτε επειδή θα αλλάξουμε τα πράγματα είτε επειδή θα πάρουμε νέα θέση απέναντί τους όταν βρίσκονται έξω από τον έλεγχό μας.

-Μπορείτε να μου αναφέρετε ένα-δύο συγκεκριμένα παραδείγματα ανθρώπων, που είδαν τη ζωή τους να λαμβάνει νέα δυναμική μετά το life coaching; (πχ, μια γυναίκα 39 ετών, που αποφάσισε να κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ ανέκαθεν το φοβόταν, ένας άντρας 27, που άλλαξε κλάδο εργασίας και από δάσκαλος σε σχολείο, έγινε πχ, στέλεχος ανθρωπιστικής οργάνωσης που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο)

Συνήθως, θα στραφούμε στο coaching με αφορμή μια δύσκολη στιγμή και ενώ ο άμεσος στόχος θα είναι πώς να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη δυσκολία, θα μάθουμε ταυτόχρονα και πώς να βοηθάμε οι ίδιοι τον εαυτό μας σε άλλες δύσκολες καταστάσεις.
Θυμάμαι μία νέα γυναίκα που ήθελε να αποφασίσει αν θα άφηνε τη δουλειά της γιατί αντιμετώπιζε κακό κλίμα. Ήξερε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει τους συναδέλφους της και γι’ αυτό οποιαδήποτε βελτίωση φαινόταν ακατόρθωτη. Τελικά ξεκαθάρισε τις σκέψεις της και δημιούργησε χώρο για απίθανες ιδέες με αποτέλεσμα όχι μόνο να παραμείνει στην εταιρεία αλλά και να πετύχει θετική εξέλιξη. Αργότερα, όταν χρειάστηκε να πάρει μία επίσης πολύ σημαντική απόφαση, αν θα έφευγε στο εξωτερικό, αποφάσισε μόνη της γιατί είχε πλέον βρει το δικό της τρόπο για να κάνει τα δύσκολα πιο εύκολα.

-Περιγράψτε μου ποιες είναι οι πρώτες ερωτήσεις, που κάνετε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά σε εσάς για να “προπονηθεί”.

Η συζήτηση δεν έχει μορφή ερωτηματολογίου. Ο καθένας κατασκευάζει τη λύση του σαν παζλ και κάθε κομμάτι προκύπτει από μία ερώτηση που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή. Το σημαντικό είναι ότι έτσι μαθαίνει κανείς πώς να σχηματίζει εκείνες τις ερωτήσεις που φέρνουν τα κομμάτια που χρειάζονται, ώστε να δημιουργηθεί η τελική εικόνα του παζλ.

-Υπάρχουν άνθρωποι που δεν συνιστάται να παρακολουθήσουν συνεδρίες life coaching; Αντίστοιχα, ποιοι άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την «προπόνηση ζωής»;

Κατά κύριο λόγο απευθύνεται σε άτομα ψυχικά υγιή. Το όφελος που θα αποκομίσει κανείς από το coaching εξαρτάται από το πόσο αποφασισμένος είναι να αξιοποιήσει τις πόρτες που θα του ανοίξει και όχι από τη φύση του προβλήματος ή του στόχου για τον οποίο δουλεύει.

-Πολλοί ψυχολόγοι διατυπώνουν αρνητικές αντιλήψεις για το life coaching. Τι θα τους απαντούσατε;

Το coaching δεν εξυπηρετεί ψυχοθεραπευτικές ανάγκες. Στοχεύει σε αλλαγές σε πρακτικό επίπεδο, ώστε να απελευθερώσει κανείς τη σκέψη του από τα προβλήματα και να τις επικεντρώσει στη λύση που επιδιώκει. Γι’ αυτό αρκετοί ψυχολόγοι σήμερα το βλέπουν σαν ένα χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο.

-Ποιο είναι το κόστος των συνεδριών life coaching;

Η μέθοδος με την οποία δουλεύω, το solution focus, είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται σύντομα, συνήθως σε 3-5 συνεδρίες, και επομένως δεν είναι δαπανηρή. Επιπλέον, έτσι εξοικονομεί κανείς χρόνο, προσπάθεια ή ακόμα και τα χρήματα που θα σπαταλούσε ψάχνοντας λύσεις χωρίς να έχει προηγουμένως προσδιορίσει τον κατάλληλο τρόπο ή τον πραγματικό στόχο.

* Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε για το ρεπορτάζ Life Coaching: Μάθημα Ζωής του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δημοσίευση: 06/04/2014

Logo design: Y. Maraziotis & A. Papaleonida | Web design & Development: Innoweb