Προπόνηση στα δύσκολα

HOPE01Σε μία περίοδο κρίσης, πολλοί άνθρωποι είναι φυσικό να χάσουν το νόημα της ζωής τους. Σαν να χαλάει με κάποιον τρόπο η προσωπική τους πυξίδα. Οι πληροφορίες που δέχονται καθημερινά είναι πολλές και δύσκολα διαχειρίσιμες. Χρειάζονται λοιπόν κάποιον να τους βοηθήσει να συγκεντρωθούν στη λύση των προβλημάτων τους. Βάζοντας τα πράγματα και τη ζωή τους σ΄ένα ρυθμό. Χρειάζονται ένα coach και ο άνθρωπος αυτός είναι η Φάνια Παλληκαράκη.

Η Φάνια σπούδασε Επικοινωνία, Οργανωτική Ψυχολογία και Μετάφραση, έζησε σε διάφορα μέρη και δραστηριοποιήθηκε στο culturalmanagement, τις δημόσιες σχέσεις και την επικοινωνία, πριν καταλήξει στη σημερινή της απασχόληση. Οι αλλαγές στη ζωή της, την έμαθαν να προσαρμόζεται σε αυτές, να τις αγαπάει και να τις επιδιώκει. Πιστεύει ότι κάθε αλλαγή που επιλέγουμε, μεγάλη ή μικρή, είναι μία νέα αρχή που φέρνει αισιοδοξία.

Μιλήσαμε μαζί της για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει κάποιος που ασχολείται με το lifecoaching. Τελευταία, το ακούμε όλο και πιο συχνά αλλά δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε στο που εστιάζει ένας lifecoach.

Τι σημαίνει lifecoaching και ποια είναι η δική σας προσέγγιση;

Life coaching σημαίνει δυναμώνω τον εαυτό μου ώστε να φέρω τη ζωή μου από το σημείο όπου βρίσκεται στο σημείο όπου θα ήθελα να είναι. Με την υποστήριξη του Coach, ξεκαθαρίζω τους στόχους μου και σχεδιάζω πώς θα πετύχω αυτό που πραγματικά θέλω, όσο φιλόδοξο ή «άπιαστο» κι αν φαίνεται. Το μοντέλο coaching με το οποίο δουλεύω εστιάζει στην εξεύρεση λύσεων, εξ ου και Solution Focus.

Τι ακριβώς είναι το SolutionFocus;

Είναι η μέθοδος που προχωράει το Coaching ένα βήμα παραπέρα, αφού μας μαθαίνει πώς να γίνουμε οι ίδιοι Coach του εαυτού μας. Προέκυψε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στις Η.Π.Α. όταν έρευνες έδειξαν πώς μπορούμε να επηρεάσουμε την προσωπική μας πραγματικότητα, αξιοποιώντας τις ιδέες, τη φαντασία και τις ικανότητές μας, και μάλιστα, ακολουθώντας τον πιο σύντομο δρόμο. Εστιάζοντας στη λύση, κι όχι στο πρόβλημα, πετυχαίνουμε πιο γρήγορα και εύκολα, στόχους και αλλαγές. Ο απώτερος σκοπός είναι φυσικά η χαρά κι η ικανοποίηση. Είναι απλό αλλά παρόλα αυτά χρειάζεται να «εκπαιδεύσει» κανείς τη σκέψη του ώστε να αποκτήσει τη νέα αυτή συνήθεια.

Για να βρούμε όμως μια λύση, δεν πρέπει πρώτα να βρούμε την αιτία του προβλήματος;

Μέχρι σήμερα αυτό πιστεύαμε, και είναι κάτι που ισχύει όταν παρουσιάζει πρόβλημα μια μηχανή. Όμως, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα συναισθήματα, οι εμπειρίες, οι ιδέες έχουν διαφορετική φύση. Οι ερευνητές του Solution Focus ανακάλυψαν ότι επειδή τα ανθρώπινα προβλήματα είναι πιο απροσδιόριστα, μπορούμε να ξεκινήσουμε και ανάποδα, δηλαδή να βρούμε τη λύση χωρίς απαραίτητα να έχουμε πρώτα βρει την αιτία του προβλήματος. Είναι μία πολύ ανατρεπτική προσέγγιση και για να την κατανοήσει κανείς πρέπει να την δει στην πράξη.

Πώς το έχει δεχτεί ο κόσμος στην Ελλάδα;

Επειδή στην Ελλάδα οι δεσμοί με την οικογένεια και τους φίλους είναι ισχυροί, θεωρούμε ότι οι συμβουλές που παίρνουμε από το περιβάλλον μας αρκούν. Αυτή η υποστήριξη είναι όντως σημαντική, όμως όταν οι δικοί μας άνθρωποι μας λένε τι θα έκαναν οι ίδιοι στη θέση μας, συνήθως μπερδευόμαστε και δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που τελικά θέλουμε. Αντίθετα, o Coach θεωρεί ότι μόνο εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε ποιο είναι το καλύτερο για μας, και μας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε ανεπηρέαστοι τα δικά μας «θέλω» και να τα πραγματοποιήσουμε αξιοποιώντας τις δυνάμεις μας.

Ποιες είναι οι ηλικίες και ποιο το προφίλ των ανθρώπων που απευθύνονται σ’εσάς;

Αν και το προφίλ των ανθρώπων με τους οποίους δουλεύω δεν είναι συγκεκριμένο ως προς την ηλικία, το φύλο ή το επάγγελμα, το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλοι γνωρίζουν ότι για να πετύχουμε αλλαγές στη ζωή μας πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και συστηματικά. Οι γυναίκες ενδιαφέρονται κυρίως να βρουν ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τα παιδιά και τους συντρόφους τους. Οι άντρες συνήθως το αξιοποιούν για να καταλάβουν πώς μπορεί να τους φανεί χρήσιμο σε επαγγελματικούς στόχους, ειδικά όταν εργάζονται στον χώρο του management.

Ένας έφηβος λίγο πριν τις πανελλήνιες θα μπορούσε να βοηθηθεί από το lifecoaching και αν ναι, πώς;

Φυσικά. Ακριβώς όπως και οι ενήλικες, οι έφηβοι ψάχνουν τρόπους για να διαχειριστούν το χρόνο και το στρες. Όταν ακολουθούν τον τρόπο που προτείνουν οι γονείς ή οι καθηγητές, συχνά τα παρατάνε γιατί νιώθουν πίεση. Ωστόσο, όταν βρίσκουν οι ίδιοι τον τρόπο, τότε είναι εύκολο και ευχάριστο να τον ακολουθήσουν. Πρόσφατα, στο πλαίσιο του προγράμματος YoungLeaders του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δουλεύοντας με μαθητές, εντυπωσιάστηκα από την εφευρετικότητά τους.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιείτε;

Αρχικά, προσδιορίζουμε τον στόχο ώσπου να γίνει ξεκάθαρος και συγκεκριμένος. Πολλές φορές λέμε ότι ξέρουμε τι θέλουμε αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι η εικόνα παραμένει θολή γιατί δεν έχουμε σκεφτεί σε βάθος πώς ακριβώς θα είναι η ζωή μας όταν οι επιθυμίες μας θα έχουν γίνει πραγματικότητα. Μόλις δούμε ολόκληρη την εικόνα, είμαστε σε θέση να συνθέσουμε μια λύση, ανεξάρτητα από τη φύση ή το βαθμό δυσκολίας του προβλήματος. Αυτό σταδιακά γίνεται μια νέα συνήθεια, που αντικαθιστά την παλιά, δηλαδή την ανάλυση των προβλημάτων.

Πού ακριβώς εστιάζετε ως coach; Στην προσωπικότητα, στις δεξιότητες, στο πλαίσιο του ανθρώπου που απευθύνεται σε εσάς;

Καθημερινά, δημιουργούμε μικρές λύσεις για να οργανώσουμε καλύτερα τον χρόνο μας, να διαχειριστούμε μία δυσκολία στη δουλειά ή να συμπεριφερθούμε όμορφα στις σχέσεις μας. Αυτό το πετυχαίνουμε αξιοποιώντας δυνατά σημεία, όπως η οργανωτικότητα, το χιούμορ, ο αυθορμητισμός. Έτσι, πετυχαίνουμε τα πράγματα που πηγαίνουν καλά στη ζωή μας να είναι πολύ περισσότερα από τα υπόλοιπα, κι ας το ξεχνάμε. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να «θυμηθούμε» τις δυνατότητές μας ώστε να τις αξιοποιήσουμε οργανωμένα και να βρούμε λύσεις.

Με ποιο αίτημα σας προσεγγίζουν οι άνθρωποι που έρχονται;

Πολύ συνηθισμένος λόγος είναι το άγχος και η αίσθηση ότι ενώ όλη μέρα τρέχουμε, στο τέλος δεν έχουμε κάνει όλα όσα θέλουμε ή πρέπει. Άλλες φορές, αφορμή είναι οι σχέσεις, προσωπικές, οικογενειακές ή επαγγελματικές, ή θέματα που σχετίζονται με την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και το σώμα μας. Εξίσου συχνή είναι η αναζήτηση μιας απάντησης για αποφάσεις καριέρας ή προσωπικής ζωής αλλά και η αντιμετώπιση της αναβλητικότητας.

Το άτομο που κάνει lifecoaching θα μπορούσε να μπει παράλληλα και σε μια θεραπευτική ομάδα και να ασχολείται παράλληλα με παρελθόν και μέλλον;

Βεβαίως. Είναι σαν κάποιος να μελετάει την ιστορία για να καταλάβει το παρελθόν και παράλληλα να ασχολείται με το management για να διαχειρίστεί καλύτερα το παρόν και να προετοιμάσει το μέλλον. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αντιθέτως, μαζί δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς διαμορφώθηκαν τα πράγματα μέχρι σήμερα και πώς μπορούμε να τα επηρεάσουμε από εδώ και πέρα.

Τρία συναισθήματα που νιώθετε για τη δουλειά σας;

Αγάπη. Ευθύνη. Δημιουργικότητα. Και αν μπορούσα να προσθέσω κι ένα τέταρτο συναίσθημα, αυτό θα ήταν σίγουρα η αισιοδοξία, γιατί την εισπράττω κάθε φορά που οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύω πετυχαίνουν πράγματα που λίγο νωρίτερα θεωρούσαν αδύνατα.

Πώς θα περιγράφατε το κέρδος που αποκομίζει κάποιος ολοκληρώνοντας το lifecoaching;

Είναι σαν να ανακαινίζει κανείς το σπίτι του. Διατηρεί ό,τι θέλει να παραμείνει στη ζωή του για να είναι όμορφη, πετάει ό,τι δεν του χρειάζεται πια και προσθέτει νέα στοιχεία, όπως χρώμα, φως, καθαρό αέρα, ώστε να νιώθει περισσότερη άνεση, ευχαρίστηση, διαύγεια ή οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για τον ίδιο. Με λίγα λόγια, αυξάνει την αξία αυτού που ήδη έχει.

Πώς εφαρμόζετε το solutionfocus στην προσωπική σας ζωή;

Έχω πλέον εξοικειωθεί τόσο με αυτό τον τρόπο σκέψης ώστε να τον εφαρμόζω αυτόματα στην καθημερινότητά μου. Όταν πρόκειται για λίγο πιο σύνθετα προβλήματα ή απαιτητικούς στόχους, τότε χρειάζομαι χρόνο και ησυχία για να ακολουθήσω όλη τη διαδρομή βήμα-βήμα. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι πάντα πιο ολοκληρωμένο όταν έχουμε κάποιον απέναντί μας. Γι’αυτό, ανάλογα με την σπουδαιότητα του θέματος, συχνά ζητάω τη βοήθεια του Coach μου, τον οποίο άλλωστε συμβουλεύομαι συστηματικά και για να εξελίσσομαι στη δουλειά μου.

Logo design: Y. Maraziotis & A. Papaleonida | Web design & Development: Innoweb