Η Θεσσαλονίκη, το Solution Focus, τα θέλω και τα βλέπω μου

«Τώρα που τόσοι πολλοί θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, εσύ πώς αποφάσισες να αφήσεις τις Βρυξέλλες για να έρθεις στη Θεσσαλονίκη;», με ρωτούσαν πριν από ένα χρόνο. Μπορεί να φαίνεται περίεργο. Ίσως γιατί περιμένει κανείς ότι τα πράγματα εδώ είναι μόνο δύσκολα.

Και όμως, παρά τις προβλέψεις, στο «εδώ» της Θεσσαλονίκης μπορώ να εξελίσσω τη δουλειά μου, να συνεργάζομαι με ανθρώπους που θέλουν να ανακαλύψουν πώς θα κάνουν τη ζωή, τις σχέσεις, την εργασία τους πιο όμορφα, εύκολα, απλά. Εδώ μπορώ να μοιράζομαι ένα μικρό κλικ της σκέψης που συνοψίζεται σε δύο πράξεις, «Ξέρω τι Θέλω» και «Μαθαίνω να Βλέπω», αλλά και σε δύο λέξεις, «Solution Focus».

Στο καινούριο μου «εδώ» συναντώ ανθρώπους που ξέρουν ότι θέλουν να εντοπίσουν την άκρη του νήματος, να ξεμπερδέψουν τα πράγματα, να τα κάνουν απλά, να δημιουργήσουν χώρο για το νέο, το φρέσκο, το διαφορετικό. Να διευκολύνουν την κίνηση προς μια βελτιωμένη εκδοχή της καθημερινότητας και της ζωής τους.

Και ταυτόχρονα μαθαίνουν να βλέπουν. Και αν το πρώτο που βλέπουν δεν είναι το ίδιο το σκηνικό στο οποίο ζουν, τότε τι είναι; Αριστοτέλους, Νίκης, Τσιμισκή, θάλασσα, ορίζοντας ανοιχτός, μια πόλη γεμάτη εικόνες, υπερκινητική, φωτεινή, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ανθρώπους που βρίσκονται στα νερά τους. Όλα πλαισιώνουν όσους αναζητούν την ώθηση.

Αυτό που έχω μάθει μέσα από τη δουλειά μου είναι ότι τα βήματα εμπρός, ακόμα κι όταν μοιάζουν παράτολμα, είναι αναπόφευκτα. Ειδικά όταν έχουν αφετηρία τη δύναμη, τη δημιουργικότητα και την ανάγκη που έχει ο καθένας από εμάς να δει αυτό τον κόσμο να γίνεται σιγά σιγά πιο όμορφος. Και φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να δίνει χώρο και χρόνο για υποσχέσεις που ξέρει να τηρεί. Μόνο έτσι εξηγείται που τόσοι άνθρωποι τριγύρω μου περπατούν με τα όνειρά τους πάνω από το κεφάλι αλλά τα μυαλά τους μέσα. Δίνουν και παίρνουν από την πόλη, δημιουργούν και κάνουν σχέδια για το μέλλον (με μέτρο ή χωρίς).

Συχνά, δουλεύουμε μαζί, όταν θέλουν να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους, να βελτιώσουν τη θέση τους στα επαγγελματικά, να φέρουν τις ιδέες τους στην πραγματικότητα. Μέσα από τη συζήτηση και με τη δύναμη των λέξεων, ψάχνουμε να βρούμε πώς θα συνθέσουν τις δικές τους λύσεις. Αξιοποιούμε ερωτήσεις που στρέφουν την προσοχή τους σε όσα είναι σημαντικά για εκείνους, σε όσα τους πηγαίνουν μπροστά, και όχι σε αυτά που τους φοβίζουν, τους εμποδίζουν ή τους ανησυχούν. Σιγά σιγά, μαθαίνουν να προσφέρουν στον εαυτό τους μικρά εργαλεία για να κάνουν τα πράγματα λίγο πιο εύκολα και απλά. Έτσι, μπορούν να διαμορφώνουν το προσωπικό τους σχέδιο δράσης, με βάση εκείνο που οι ίδιοι επιθυμούν για τον εαυτό τους.

Δεν ξέρω αν είναι ο Θερμαϊκός, οι πεζόδρομοι, το Καπάνι, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η χειμωνιάτικη μουντάδα, οι αμέτρητες ομάδες νέων καλλιτεχνών, το διάχυτο ενδιαφέρον για κάθε τι εναλλακτικό, ο φοιτητικός κόσμος ή κάτι άλλο. Ξέρω πάντως ότι είναι κάτι. Και αυτό το κάτι προστατεύει όσους επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να προτείνουν μια πιο γεμάτη ζωή μέσα από την τεχνολογία, το χορό, τις γεύσεις ή την γνωριμία με εκείνο το κομμάτι του μυαλού μας που μένει πάντα κοφτερό.

*Η Φάνια Παλληκαράκη είναι Solution Focused Coach και μέλος του International Coach Federation. Την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου στις 19:00, ο IANOS (Αριστοτέλους 7) θα φιλοξενήσει την ομιλία της Solution Focus Coaching: Ένας τρόπος για να σκεφτόμαστε… ανάποδα!». Είσοδος ελεύθερη.

Δημοσίευση: 14/10/2014

Πηγή:  http://www.parallaximag.gr

Logo design: Y. Maraziotis & A. Papaleonida | Web design & Development: Innoweb