Βιβλιογραφία

exofillo book

Μπορεί ένα βιβλίο να μας δώσει τη λύση σε όλα όσα ψάχνουμε; Μάλλον όχι. Μπορεί όμως να μας δώσει όλα όσα χρειαζόμαστε για να μάθουμε να συνθέτουμε λύσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, κάποιοι ερευνητές – με κεντρικές φιγούρες τους Insoo Kim Berg και Steve de Shazer – θέλησαν να ανακαλύψουν ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς τη λύση. Με βάση τις επιστήμες της ψυχολογίας και της επικοινωνίας αλλά και τη φιλοσοφία, αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να παρατηρούν ανθρώπους που ήθελαν να αφήσουν τα προβλήματα πίσω τους. Μετά από χρόνια έρευνας, κατάφεραν να αποτυπώσουν τη διαδικασία με την οποία συνθέτουμε λύσεις για τη ζωή, τον εαυτό μας, το επάγγελμα, την οικογένεια, τα όνειρα, τα σχέδια για το μέλλον ή την αυριανή μας μέρα. Η διαδρομή αυτή πήρε το όνομα Solution Focus, γιατί θέτει στο επίκεντρο τη λύση αντί για το πρόβλημα και μας προσκαλεί προκλητικά να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο στεκόμασταν απέναντι στα προβλήματά μας έως σήμερα. Οι Peter Szabó και Daniel Meier, έχοντας κατακτήσει τον άψογο χειρισμό του Solution Focus ως εργαλείο coaching, συνόψισαν αυτή τη γνώση και μας την προσφέρουν απλόχερα, με τρόπο εύληπτο, απλό και κατανοητό στις σελίδες που ακολουθούν.

Μέσα από τη δουλειά μου ως coach, έχω καθημερινά αποδείξεις για το πώς ο δρόμος του Solution Focus οδηγεί σε επιλογές πιο αυθεντικές, αποφάσεις πιο υπεύθυνες και τελικά σε έναν τρόπο σκέψης πιο ελεύθερο. Η πρωτοβουλία για τη μετάφραση αυτού του βιβλίου στηρίχθηκε στην πίστη ότι η κυκλοφορία του στην Ελλάδα θα συμβάλει στη διάδοση μίας διαφορετικής προσέγγισης των πραγμάτων, σήμερα που η εύρεση λύσεων φαίνεται να είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

Περισσότερη βιβλιογραφία είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά εδώ

Logo design: Y. Maraziotis & A. Papaleonida | Web design & Development: Innoweb